2046
Máme radost, článek se vám líbí.
Už si ho přečetlo 2046 lidí, buďte další
26.10.2017

Proč a jak chránit na internetu své osobní údaje

Osobní údaje se dnes stávají tou nejcennější komoditou, a to nejen na černém trhu, kde se s nimi obchoduje ve velkém. Při troše „umu“ se totiž dají zneužít při uzavírání, respektive padělání nejrůznějších smluv, při kontrole revizory v MHD a podobně. Lidé, jejichž osobní údaje se dostaly do nepovolaných rukou, se pak nestačí divit. Na internetu o ně můžete přijít neuvěřitelně snadno.

Co jsou a nejsou osobní údaje

Osobním údajem je ve smyslu zákona o ochraně osobních údajů jakákoliv informace týkající se určeného nebo určitelného subjektu údajů, jestliže lze subjekt údajů přímo či nepřímo identifikovat zejména na základě čísla, kódu nebo jednoho či více prvků, specifických pro jeho fyzickou, fyziologickou, psychickou, ekonomickou, kulturní nebo sociální identitu. V praxi se tedy jedná o kombinaci údajů, která je právě pro vás unikátní. Zdaleka tedy nemusí jít jen o rodné číslo. Osobním údajem pro vaši jednoznačnou identifikaci může být třeba i jméno a vaše adresa, či dokonce e-mailová adresa, pokud je například na firemní doméně a nikdo se stejným jménem u vás ve firmě nepracuje. Na druhou stranu „Jan Novák“ a „Praha 5“ pravděpodobně osobním údajem nebude, protože v této městské části by mohlo Janů Nováků bydlet více.

Co si nejvíce střežit a proč

Nejdůležitější je střežit si ty osobní údaje, které se obvykle dají použít do smluv a při nahlášení identity například revizorům. Zejména je důležité střežit si rodné číslo, adresu trvalého bydliště, místo narození, případně rodné příjmení. Lepší je nedávat z ruky ani přesné datum narození. Bohužel někteří občané mají kvůli aktivitám Ministerstva spravedlnosti a Ministerstva průmyslu a obchodu v tomto ohledu situaci značně ztíženou. Jejich data narození a adresy trvalého bydliště jsou totiž snadno dohledatelné ve veřejném rejstříku, respektive registru živnostenského podnikání.

Vyplatí se ale dávat si pozor i na další údaje – čísla bankovních účtů, čísla platebních karet, na registrační značku vašeho vozidla, čárové kódy na letenkách a palubních vstupenkách, čísla karet do nejrůznějších věrnostních programů a zejména na osobní doklady a jejich případné skeny, kopie a fotografie. Všechny tyto údaje se totiž dají zneužít k získání podrobnějších informací o vás i vašich osobních údajů.

Pozor na stránky a formuláře bez šifrování

Osobní údaje zadáváme na internetu vůbec nejčastěji při nakupování v e-shopech či při registraci do nejrůznějších věrnostních programů. Dávejte proto pozor, zda když svá data, třeba i obyčejnou poštovní adresu, vyplňujete do nějakého registračního formuláře, daná stránka využívá šifrování. Jak to poznáte? Její adresa bude místo http:// začínat https:// a ve webovém prohlížeči uvidíte vedle adresy zelený visací zámeček, někdy doplněný o nápis: „Zabezpečeno“.

Používejte silná hesla, i do věrnostních programů

U všech webů, jimž se rozhodnete svěřit své osobní údaje, tedy i u webů věrnostních programů, cestovních kanceláří, e-shopů a zejména webů leteckých společností, také dbejte na volbu velmi silných hesel. Nepoužívejte stejná hesla pro různé služby. Že si silné heslo pak nebudete pamatovat? Buď můžete používat tzv. správce hesel, speciální program, který si hesla bude pamatovat za vás (dnes to běžně umí i webové prohlížeče), nebo si můžete v případě zapomenutí hesla nechat prostě vygenerovat nové. Z tohoto důvodu je také vhodné, abyste měli velmi silné heslo především ke své e-mailové schránce, kterou používáte pro obnovu přihlašovacích údajů.

Pomůže i elektronická identita

Cestou, jak si nemuset pamatovat desítky hesel a jak zároveň nedávat z ruky své osobní údaje kdekomu, je tzv. elektronická identita. V Česku je hodně populární a rozšířené mojeID. To provozuje sdružení CZ.NIC, které má na starosti českou národní doménu. Zřídit si ho můžete zcela zdarma a přihlásíte se s jeho využitím na stovky českých webů.

S ochranou údajů brzy pomůže i legislativa

S ochranou osobních údajů vám navíc brzy pomůže i nová evropská legislativa. Nařízení GDPR vstoupí v účinnost po celé Evropské unii během května. Pro správce osobních údajů stanovuje podstatně přísnější pravidla a řádově vyšší sankce než současná česká legislativa a občanům dá nové možnosti, jak si, třeba i prostřednictvím Úřadu pro ochranu osobních údajů, vymoci vymazání jejich osobních údajů z databází nejrůznějších společností.

Přidat nový komentář

×

    Nemělo by vám uniknout

    25.10.2019

    Blíží se konec DVB‑T vysílání, co budete potřebovat?

    Už od konce listopadu vám v Praze a středních Čechách přestanou fungovat některé televizní programy, pokud se na ně díváte přes klasickou televizní anténu. Blíží se totiž konec starého digitálního…

    02.08.2019

    Jak mít psa pod dohledem i v případě, že je sám doma

    Zajímalo by vás, co váš pes vyvádí, když ho necháte doma samotného? Nebo třeba máte jen výčitky svědomí, když jste dlouho v práci, a máte pocit, že vaše společnost vašemu mazlíčkovi chybí? Díky…

    19.07.2019

    5 věcí, které byste měli vědět o roamingu ještě před cestou

    Roaming se hlavně díky evropské regulaci stal v posledních letech velmi využívanou službou. Jsou zde však některé háčky, na něž můžete narazit v Evropě, a dokonce i v rámci EU. Na co si tedy dát o…

    05.04.2019

    GDPR a kybernetická bezpečnost snadno a rychle

    Zanedlouho to bude již rok, co GDPR vstoupilo v platnost. Firmám, a nejen jim, tak nastaly nové povinnosti. O tom, jaká práva vám GDPR dává, jsme již psali. Pokud ale nedokážete některou z povinností…