1102
Máme radost, článek se vám líbí.
Už si ho přečetlo 1102 lidí, buďte další
26.10.2017

Proč a jak chránit na internetu své osobní údaje

Osobní údaje se dnes stávají tou nejcennější komoditou, a to nejen na černém trhu, kde se s nimi obchoduje ve velkém. Při troše „umu“ se totiž dají zneužít při uzavírání, respektive padělání nejrůznějších smluv, při kontrole revizory v MHD a podobně. Lidé, jejichž osobní údaje se dostaly do nepovolaných rukou, se pak nestačí divit. Na internetu o ně můžete přijít neuvěřitelně snadno.

Co jsou a nejsou osobní údaje

Osobním údajem je ve smyslu zákona o ochraně osobních údajů jakákoliv informace týkající se určeného nebo určitelného subjektu údajů, jestliže lze subjekt údajů přímo či nepřímo identifikovat zejména na základě čísla, kódu nebo jednoho či více prvků, specifických pro jeho fyzickou, fyziologickou, psychickou, ekonomickou, kulturní nebo sociální identitu. V praxi se tedy jedná o kombinaci údajů, která je právě pro vás unikátní. Zdaleka tedy nemusí jít jen o rodné číslo. Osobním údajem pro vaši jednoznačnou identifikaci může být třeba i jméno a vaše adresa, či dokonce e-mailová adresa, pokud je například na firemní doméně a nikdo se stejným jménem u vás ve firmě nepracuje. Na druhou stranu „Jan Novák“ a „Praha 5“ pravděpodobně osobním údajem nebude, protože v této městské části by mohlo Janů Nováků bydlet více.

Co si nejvíce střežit a proč

Nejdůležitější je střežit si ty osobní údaje, které se obvykle dají použít do smluv a při nahlášení identity například revizorům. Zejména je důležité střežit si rodné číslo, adresu trvalého bydliště, místo narození, případně rodné příjmení. Lepší je nedávat z ruky ani přesné datum narození. Bohužel někteří občané mají kvůli aktivitám Ministerstva spravedlnosti a Ministerstva průmyslu a obchodu v tomto ohledu situaci značně ztíženou. Jejich data narození a adresy trvalého bydliště jsou totiž snadno dohledatelné ve veřejném rejstříku, respektive registru živnostenského podnikání.

Vyplatí se ale dávat si pozor i na další údaje – čísla bankovních účtů, čísla platebních karet, na registrační značku vašeho vozidla, čárové kódy na letenkách a palubních vstupenkách, čísla karet do nejrůznějších věrnostních programů a zejména na osobní doklady a jejich případné skeny, kopie a fotografie. Všechny tyto údaje se totiž dají zneužít k získání podrobnějších informací o vás i vašich osobních údajů.

Pozor na stránky a formuláře bez šifrování

Osobní údaje zadáváme na internetu vůbec nejčastěji při nakupování v e-shopech či při registraci do nejrůznějších věrnostních programů. Dávejte proto pozor, zda když svá data, třeba i obyčejnou poštovní adresu, vyplňujete do nějakého registračního formuláře, daná stránka využívá šifrování. Jak to poznáte? Její adresa bude místo http:// začínat https:// a ve webovém prohlížeči uvidíte vedle adresy zelený visací zámeček, někdy doplněný o nápis: „Zabezpečeno“.

Používejte silná hesla, i do věrnostních programů

U všech webů, jimž se rozhodnete svěřit své osobní údaje, tedy i u webů věrnostních programů, cestovních kanceláří, e-shopů a zejména webů leteckých společností, také dbejte na volbu velmi silných hesel. Nepoužívejte stejná hesla pro různé služby. Že si silné heslo pak nebudete pamatovat? Buď můžete používat tzv. správce hesel, speciální program, který si hesla bude pamatovat za vás (dnes to běžně umí i webové prohlížeče), nebo si můžete v případě zapomenutí hesla nechat prostě vygenerovat nové. Z tohoto důvodu je také vhodné, abyste měli velmi silné heslo především ke své e-mailové schránce, kterou používáte pro obnovu přihlašovacích údajů.

Pomůže i elektronická identita

Cestou, jak si nemuset pamatovat desítky hesel a jak zároveň nedávat z ruky své osobní údaje kdekomu, je tzv. elektronická identita. V Česku je hodně populární a rozšířené mojeID. To provozuje sdružení CZ.NIC, které má na starosti českou národní doménu. Zřídit si ho můžete zcela zdarma a přihlásíte se s jeho využitím na stovky českých webů.

S ochranou údajů brzy pomůže i legislativa

S ochranou osobních údajů vám navíc brzy pomůže i nová evropská legislativa. Nařízení GDPR vstoupí v účinnost po celé Evropské unii během května. Pro správce osobních údajů stanovuje podstatně přísnější pravidla a řádově vyšší sankce než současná česká legislativa a občanům dá nové možnosti, jak si, třeba i prostřednictvím Úřadu pro ochranu osobních údajů, vymoci vymazání jejich osobních údajů z databází nejrůznějších společností.

Přidat nový komentář

×

    Nemělo by vám uniknout

    10.07.2018

    Nejlepší aplikace na předpověď počasí

    Počasí je při letních výletech, sportech a radovánkách tématem číslo jedna. Zejména v době náhlých intenzivních bouřek i nenadálých teplotních zvratů. Přinášíme vám přehled těch nejzajímavějších…

    06.03.2018

    Historie kyberšikany II

    Příběhy kyberšikany jsou často hrozivé. Všechny přitom začínají relativně nevinně. Jak se vyhnout tomu, abyste náhodou jednoho dne v některém z těchto tragických příběhů sami neúčinkovali? Nejlepší…

    28.02.2018

    Historie kyberšikany I

    Kyberšikana neboli šikana s využitím kybernetických prostředků – internetu, e-mailu, instant messagingu, a zejména sociálních sítí – je fenomén současnosti. Každý třetí se stane alespoň jednou za…

    25.01.2018

    Co (ne)smíte na Facebooku

    Možná jste se už někdy setkali s někým, kdo na Facebooku dostal „ban“. Prostě mu Facebook zakázal využívat jeho služeb včetně Messengeru, obvykle na měsíc. Tato sociální síť má totiž svá pravidla, a…